Suna ve İnan Kıraç Vakfı Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL)
NDAL Alzheimer, Parkinson, Huntington Hastalıkları, ALS ve motor nöron bozuklukları, ataksiler, distoniler ve genel olarak hareket bozuklukları, miyopatiler ve nöropatiler gibi ilerleyici beyin hastalıklarına yol açan moleküler mekanizmaları araştırmaktadır. NDAL, Türkiye'deki tüm nörolojik birimlerle etkin iş birlikleri kurmuş ve ülke çapındaki klinisyen ve merkezlerin güvenini kazanmıştır. İyi yetişmiş ekibi, köklü bilgi birikimi ve güncel altyapısıyla NDAL kısa zamanda ilerleyici beyin hastalıklarına moleküler düzeyde tanı koyabilen ve bu hastalıklar üzerinde araştırma yapabilen öncü ve yurt çapında görünürlüğü olan bir referans merkezi haline gelmiştir.
2005'ten günümüze kadar çok sayıda doktora sonrası araştırmacı, doktora öğrencisi ve yüksek lisans öğrencisi yetiştiren NDAL'da halen doktora sonrası bursiyerler, doktora ve yüksek lisans öğrencileri de dahil olmak üzere çok sayıda lisansüstü öğrenci, iki tam zamanlı idari asistan, iki laboratuvar koordinatörü/teknisyeni çalışmaktadır. Laboratuvar ayrıca lisans öğrencilerine de sürekli olarak araştırma deneyimi sağlamaktadır.
NDAL 2018 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçti. Bu transfer son derece önemlidir; temel bilimci ve klinisyen arasındaki iş birliği hiçbir zaman bugünkü kadar kritik ve gerekli olmamıştır. 2018 yılından itibaren Koç Üniversitesi KUTTAM-NDAL, seçkin hasta kohortu ve geniş veri bankasıyla, uluslararası iş birlikleriyle, büyük ölçekli projeleriyle ve iyi eğitimli ve araştırmaya adanmış ekibiyle ivme kazanarak bir mükemmeliyet merkezi konumuna geldi. Türkiye'nin en iyi öğrencilerini cezbeden ve yükselen bir yıldız olan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin profesyonel hastane ortamının bunda büyük etkisi vardır. Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM), Klinik Araştırmalar Ünitesi (CTU), Kas Hastalıkları Merkezi ve deneyimli Nöroloji Bölümü ile Koç Üniversitesi, NDAL’ın büyümesi, gelişmesi ve sürdürülebilirliğinin devam etmesi için özgün bir fırsattır. NDAL’ın, tüm bu güçlü ortaklıklarıyla, yakın gelecekte, nörodejeneratif süreçlere yol açan mekanizmaların aydınlatılmasında ve klinik araştırmada dünya çapında söz sahibi olacağına inanıyoruz.
NDAL, lisansüstü öğrencilerinin en son teknolojiyle yetiştirilmesi, yüksek etkili bilimsel dergilerde yayınlanan özgün araştırmaları ve karmaşık nörolojik hastalıklarda sağladığı sofistike ve güvenilir moleküler tanı hizmeti ile Türkiye'de önemli bir boşluğu doldurmuştur.