Suna’nın Kızları Koç Okulu iş birliğinde “Yaz Enstitüsü” programını başlattı

Suna’nın Kızları Koç Okulu iş birliğinde “Yaz Enstitüsü” programını başlattı

Suna’nın Kızları Koç Okulu iş birliğinde “Yaz Enstitüsü” programını başlattı. Suna’nın Kızları kurucusu İpek Kıraç, Yaz Enstitüsü’nün amacını ve hedeflerini açıklarken “Bu program benim için sözlerle anlatamayacağım kadar özel ve heyecanlı bir program. Çünkü kız çocukların bir araya gelmesi, birbirinden öğrenmesi ve birlikte güçlenmesi için kurduğumuz bir hayalin gerçeğe dönüştüğünü görmenin mutluluğunu yaşıyorum.” dedi.

İş insanı Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki çabalarını, değerlerini, hedeflerini ve vizyonunu yaşatmak ve ileriye taşımak amacıyla kızı İpek Kıraç’ın, Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında 2021 yılında hayata geçirdiği Suna’nın Kızları’nın düzenlediği “Yaz Enstitüsü programı”, 14-18 yaş aralığındaki 40 kız çocuğun katılımı ile gerçekleşiyor. Koç Lisesi ve Şanlıurfa Valiliği iş birliğinde düzenlenen programdaki katılımcılar Şanlıurfa'nın Giyimli Köyü'nden yaygın eğitiminin farklı kademelerinden 20 kız çocuk ile İstanbul’da Koç Lisesinde eğitim hayatına devam eden 20 kız öğrenciden oluşuyor. Program kız çocukların güvenli öğrenme imkânlarıyla tanışmalarına, birbirlerine öğrenme yoldaşı olmalarına, karşılaştıkları sorunları bir arada çözmelerine ve güçlenmelerine destek olacak yaşam boyu kullanabilecekleri beceriler kazanmalarını amaçlıyor.

Programın içerikleri Suna'nın Kızları Çözüm ve Destek topluluklarında yer alan TEGV, Pera Müzesi, BoMoVu, Şehir Dedektifi, AÇEV ve Öğretmen Ağı’nın destekleri ile geliştirilerek uygulanıyor. İlk bir haftası Şanlıurfa’da ardından iki haftası İstanbul’da gerçekleştirilen programda ilham veren buluşmalar, kültürel geziler, tasarım odaklı düşünme ve esenlik atölyeleri gibi destekleyici ve güçlendirici aktiviteler yer alıyor. Şanlıurfa ve İstanbul etaplarının ardından, mentörlük ve okula devam, kooperatifleşme ve iş hayatına geçiş programları ile kız çocukların gelişimini izlemeye ve desteklemeye devam edecek.

İlham veren buluşmalar ve kültürel geziler:

Yaz Enstitüsü’nün ilk bölümü 8-15 Haziran tarihleri arasında Urfa’da gerçekleştirildi. Giyimli’de yaşayan kız çocuklar, İstanbul’dan gelen kız kardeşlerine ev sahipliği yaptılar.

Şanlıurfa Valiliği'nin yanı sıra Harran Kaymakamlığı, Halfeti Kaymakamlığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından ağırlanan çocuklar kadın girişimciler, kooperatif üyeleri, meslek sahipleri ve kırsal kalkınma alanında uzmanlarla görüşerek kadınların ve kız çocukların kırsal kalkınmadaki rolü ve destek imkanları hakkında bilgi aldılar.

Sekiz gün süren Şanlıurfa programnda çocukların bir topluluk olarak birbirlerini desteklemeleri ve sorunlara ortak çözümler üretebilmeleri için Suna'nın Kızları Esenlik Programı'nın yanı sıra Öğretmen Ağı tarafından Tasarım Odaklı Düşünme Programı ile desteklenen çocuklara program uygulamaları için ev sahipliğini TEGV Sevgi-Erdoğan Gönül Eğitim Parkı yaptı.

Birlikte geçirilen ilk hafta boyunca aynı zamanda Şanlıurfa’nın doğal ve tarihsel kültür varlıklarını da birlikte deneyimlediler.

İstanbul programı 2 hafta sürdü:

16 Temmuz’da ise Giyimli kız çocuklarının İstanbul seyahati başladı. Giyimli köyünden ve Koç Okulu’ndan kız çocukların, birbirlerinin hayatlarıyla temas ederek birlikte hayal kurma ve geleceğe dair vizyon oluşturma ve birbirleriyle öğrenme şansı yakaladıkları program bu bölümde İstanbul’da gerçekleşerek 28 Temmuz’a kadar devam etti.

Koç Okulu yurtlarına yerleşen Şanlıurfalı kız çocuklar yepyeni bir deneyim yaşadılar. İstanbul programında da Şanlıurfa’da olduğu gibi kendi yaşadıkları bölge için ilham alabilecekleri kadın uzmanlarla buluştular. Akademisyenler, sanatçılar, sporcular, girişimciler ve çeşitli meslek gruplarının temsilcileriyle bir araya geldiler. İstanbullu akranları ile beraber öğrenmelerini destekleyecek projelere ve sosyal etkinliklere katıldılar. İstanbul’da geçen 13gün boyunca yeni keşiflerde bulunan kız çocuklar, Yaz Enstitüsü’nde yaşadıkları öğrenme yolculuklarına evlerine döndüklerinde de kendi seçimleri doğrultusunda devam edecekler.

İpek Kıraç: “Yaz Enstitüsü’nde kurulan bağların hayat boyu öğrenme yoldaşlığına dönüşmesini hedefliyoruz”.

Suna’nın Kızları kurucusu İpek Kıraç, Yaz Enstitüsü’nün amacını ve hedeflerini açıklarken “Bu program benim için sözlerle anlatamayacağım kadar özel ve heyecanlı bir program. Çünkü kız çocukların bir araya gelmesi, birbirinden öğrenmesi ve birlikte güçlenmesi için kurduğumuz bir hayalin gerçeğe dönüştüğünü görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Ve bu hayalin arkasındaki hikâyede hepimiz varız… Giyimli Köyü var, Koç Okulu var, Suna’nın Kızları var…

Annem bana yazdığı bir notta “benim sahip olmadığım seçme özgürlüğüne sahip olmanı istiyorum” demişti. Bu kuşaklar arasında devam eden bir yolculuk. Ben annemden devraldım ve benim hayalim de annemin sahip olmamı arzu ettiği seçme özgürlüğüne tüm kız çocukların ve kadınların sahip olmasını sağlayacak eğitim olanakları geliştirebilmek.

Bu programla, kız çocukların akademik hayata devam edebilmek için fırsat ve seçenekleri fark etmesini, günlük hayatlarında kullanabilecekleri mesleki becerileri ve yaşam becerilerini keşfetmesini, öğrenmeye devam etmenin sadece okul ve akademik başarı ile ilgili olmadığını öğrenmesini hedefliyoruz.”

Yaz Enstitüsü mezunlarının ileride bu programın geliştirilmesi ve uygulanmasında inisiyatif alabileceklerinin de altını çizen İpek Kıraç, “Aslında hepimiz geçmişle gelecek arasında bir köprü görevi üstleniyoruz. Bizden önceki kuşakların yaptıklarının üzerine bizler de inşa ediyoruz. Ben annemden devraldığım hayallerin gelişerek devam etmesi için çabalıyorum. Onun çizdiği yoldan ilerliyorum. Bu programa katılan kız çocuklar sonraki nesillere rol model olabilirler. Yaz Enstitüsü’nün sürdürülebilir bir program olmasıyla birlikte yıllar içerisinde çok sayıda kız çocuk Suna’nın Kızları vizyonunda bir araya gelerek değişim elçisi olmak için harekete geçebilir” diyor.

Suna'nın Kızları, Şehir Dedektifi ve Skechers İş Birliğiyle Güvenli Adımlar Projesinin Üçüncü Buluşması Gerçekleştirildi
Suna'nın Kızları, Şehir Dedektifi ve Skechers İş Birliğiyle Güvenli Adımlar Projesinin Üçüncü Buluşması Gerçekleştirildi
Suna'nın Kızları

Suna'nın Kızları, Şehir Dedektifi ve Skechers İş Birliğiyle Güvenli Adımlar Projesinin Üçüncü Buluşması Gerçekleştirildi

İBB Cibali Mahalle Evi’nde gerçekleşen etkinlikte, 11-14 yaş aralığındaki kız çocuklara yönelik Beden Haritalama ve Fantastik Canavarlar atölyeleri düzenlendi. Ardından Cibali’de düzenlenen sahil yürüyüşü ile semte kız çocuk odaklı bakıldı.

Suna’nın Kızları Çocuk Yaşam Merkezlerindeki Atölye ve Etkinlikler
Suna’nın Kızları Çocuk Yaşam Merkezlerindeki Atölye ve Etkinlikler
Suna'nın Kızları

Suna’nın Kızları Çocuk Yaşam Merkezlerindeki Atölye ve Etkinlikler

Suna'nın Kızları, Çocuk Yaşam Merkezlerinde, çocukların eğlenerek öğrenmelerine olanak tanıyan atölye ve etkinlikler düzenliyor. Su oyunları, satranç turnuvaları, yaratıcı sanat projeleri ve medya atölyesi gibi çeşitli etkinliklerle çocuklar, sosyalleşme, problem çözme ve yaratıcılık becerilerini geliştiriyor. Bu etkinlikler, çocuklara güvenli bir ortamda yeni deneyimler kazandırırken, eğlenerek öğrenmelerini sağlıyor.

İstanbul’un Constantinopolis olarak kuruluşunun 1700. yılı uluslararası sempozyumla kutlanıyor!
İstanbul’un Constantinopolis olarak kuruluşunun 1700. yılı uluslararası sempozyumla kutlanıyor!
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

İstanbul’un Constantinopolis olarak kuruluşunun 1700. yılı uluslararası sempozyumla kutlanıyor!

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi, 324: Constantinus’un Seçimi ve Yeni Roma’nın Kuruluşu adlı uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapıyor. Brigitte Pitarakis ve Paul Magdalino’nun yönetiminde düzenlenen bu yenilikçi sempozyum Constantinopolis’in kuruluşunu bir dizi disiplinlerarası bakış açısıyla ele alıyor.