Suna’nın Kızları’ndan “Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı” Sempozyumu

Suna’nın Kızları’ndan “Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı” Sempozyumu

Suna’nın Kızları, çocuklar için daha güvenli ve destekleyici şehirler oluşturma amacıyla “ Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı ” sempozyumunu düzenledi. Akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum temsilcileri, çocuk merkezli ekosistemlerin nasıl geliştirilebileceğini ve mevcut verilerin politika üretimindeki rolünü tartıştı.

Suna’nın Kızları’nın 29 Ocak Çarşamba günü Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlediği " Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı " başlıklı bir sempozyum düzenledi. Akademisyenler, uzmanlar, politika yapıcılar ve sivil toplum profesyonellerinin bir araya geldiği sempozyumda çocukların gelişiminde rol alan unsurlar ve tam potansiyellerini hayata geçirebilmeleri için desteklenecekleri bir ekosisteme yönelik önerilerini tartıştı.

Sempozyum, Suna’nın Kızları Araştırma Destek Topluluğunun hayata geçirdiği ve kentlerde çocuklara yönelik hizmetlerin farklı kırılganlık düzeyleriyle nasıl ilişkilendirilebileceğini mevcut verilerle görselleştiren Çocuk Odaklı Şehir dijital platformu ve Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı sergisi kapsamında gerçekleşti. Ekosistem paydaşlarını bir araya getiren ve mevcut durum ile daha güvenli ve destekleyici alanlar için çözüm önerilerinin tartışıldığı sempozyum, Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı’nın Suna’nın Kızları’nı ve ekosistem kolaylaştırıcılığının önemini anlattığı konuşmasıyla başladı. Maşalacı konuşmasında çocukların çevresindeki bireyler, kurumlar ve hizmetlerle güçlü bir dayanışma ağı kurmanın önemini vurguladı.

Ardından Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun konuşmasında; doğadan, aile ve sosyal çevreye, eğitimden, sağlığa bütüncül bir yaklaşımın çocuk gelişimindeki önemine dair bir bakış açısı sundu. 

 Suna’nın Kızları Araştırma Koordinatörü Dr. Aysel Madra, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Proje Yöneticisi Çağla Ayaz, Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Kıdemli Politika Analisti Ekin Gencer, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Kurumsal İşbirlikleri ve Savunu Direktörü Hasan Deniz ve İhtiyaç Haritası Genel Müdür Yardımcısı Özge Acar, sempozyumun “Veriler Ne Söylüyor?” bölümünde, çocuklara yönelik hizmetlerin geliştirilmesi için verilerin nasıl kullanılabileceğini tartıştı. Konuşmacılar, sahadan elde edilen verilerle; okul öncesi, temel eğitim ve okul dışı eğitime dair analizler sundu.

Sempozyumun son oturumunda ise " Çocuğun Gelişimini Destekleyen Bir Ekosisteme Doğru " başlığı altında, Suna’nın Kızları Programlar Koordinatörü Melda Akbaş , İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce , Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo , Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Tuncay ve Araştırmacı, Yazar, Çocuk Hakları Eğitmeni Dr. Zeynep Kılıç çözüm önerilerini masaya yatırdı. Konuşmacılar çocukların yaşam kalitesini artırmak için toplumsal algıdan, eğitime, sosyal hizmetlerden, şehir planlamasına uzanan çok yönlü öneriler paylaştı.

Suna’nın Kızları ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ortak katkılarıyla hazırlanan ve 4 Mayıs 2025’e kadar İstanbul Araştırma Enstitüsü’nde ziyarete açık olacak Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı sergisi; çocukların günlük yaşamını şekillendiren sosyal ve ekonomik koşulları gösteren haritaları, panoları ve bulguları bir araya getiriyor.

Pera Müzesi'nde Matematik ve Sanatın Kesişiminde Rehberli Turlar Gerçekleşti
Pera Müzesi'nde Matematik ve Sanatın Kesişiminde Rehberli Turlar Gerçekleşti
Pera Müzesi

Pera Müzesi'nde Matematik ve Sanatın Kesişiminde Rehberli Turlar Gerçekleşti

Pera Müzesi, Hesaplar ve Tesadüfler ve Vera Molnár’ın İzinde sergileri kapsamında, Ocak ayında Matematik Profesörü Miklós Hoffmann rehberliğinde özel sergi turları düzenledi. 

Suna’nın Kızları Yerel Toplulukları Çocukları Destekleyen Mahalleler İçin Şanlıurfa’da Buluştu
Suna’nın Kızları Yerel Toplulukları Çocukları Destekleyen Mahalleler İçin Şanlıurfa’da Buluştu
Suna'nın Kızları

Suna’nın Kızları Yerel Toplulukları Çocukları Destekleyen Mahalleler İçin Şanlıurfa’da Buluştu

Suna’nın Kızları toplulukları, “Çocukları Destekleyen Mahalleler" projesi kapsamında, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ve Haliliye ilçelerindeki beş mahallede, kız çocukları başta olmak üzere tüm çocukların her açıdan desteklendiği bir ekosistem oluşturmak için çalışmalar yürütüyor. Yerel topluluklar; öğretmenler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle çocukların karşılaştığı engelleri belirleyerek çözüm odaklı adımlar atıyor.

YILLIK Annual of Istanbul Studies 6 Çıktı!
YILLIK Annual of Istanbul Studies 6 Çıktı!
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

YILLIK Annual of Istanbul Studies 6 Çıktı!

YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in altıncı cildi, İstanbul’un tarihi, sosyal ve kültürel dokusunu derinlemesine ele alan dört hakemli makale içeriyor. Makaleler; Osmanlı metinlerinde Ayasofya, geç Osmanlı döneminde enerji ekonomisi, Sultan II. Mehmed’in Anadoluhisarı Camii ve İstanbul’daki yaratıcı endüstriler ile kentsel kültür politikalarına odaklanıyor.