5. Suna Kıraç Çalıştayı “From Genetic Models of Neurodegenerative Disease to Therapies” başlığıyla Koç Üniversitesi’nde gerçekleşti!
5. Suna Kıraç Çalıştayı “From Genetic Models of Neurodegenerative Disease to Therapies” başlığı altında, 20-23 Şubat 2024 tarihleri arasında Koç Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Brown Üniversitesi ile yapılan toplantı, Brown Üniversitesi Nörobilim ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi/ Biyokimya Bölümleri ile yapılandırılmış NDAL iş birliği çerçevesinde planlandı.
Dört günlük bilimsel programın ilk üç günü KUH-AIMES’de yapıldı. Brown Üniversitesi'nden akademisyenler “Model Organizmalar, Yeni Teknolojiler” ve “Hastalıklar ve Geliştirilen Tedaviler” başlıkları altındaki sunumlarını didaktik bir biçimde anlattılar. Son gün ise Rumeli Feneri Kampüsü’nde, araştırmalarını ayrıntılı bir şekilde öğrencilerle paylaştılar.
Son oturumda Koç Üniversitesi Yapısal Biyoloji Laboratuvarı’ndan Hasan Demirci ve NDAL’dan A. Nazlı Başak da çalışmalarını sundular. Ayrıca toplantının ikinci gününde Suna ve İnan Kıraç Vakfı / Brown Üniversitesi doktora öğrencileri Doruk Savaş ve Ezgi Memiş interaktif bir oturumda Brown Üniversitesi, ABD’de doktora nasıl yapılır konusunu öğrencilerle tartıştılar. Çalıştaya toplam 120 kişi katıldı ve düzenli takip edenlere sertifikaları takdim edildi.
Genetik Araştırmalarda İş Birliği: Prof. Henry Houlden ve Dr. Francesca Magrinelli NDAL’da
16-18 Eylül 2024 tarihleri arasında University College London’dan (UCL) Prof. Henry Houlden ve Dr. Francesca Magrinelli, akademik bir toplantı ve bilgi alışverişi için NDAL’ı ziyaret etti. Üç yoğun gün boyunca 18 aile incelendi, genetik geçiş tartışıldı ve çözülemeyen vakalar için Long Read Sequencing (LRS) önerildi. Bu ziyaret, genetik araştırmalarda disiplinler arası iş birliğinin önemini vurguladı ve gelecekteki çalışmalar için değerli bir model sundu.
Pera Müzesi, 'Hesaplar ve Tesadüfler' Sergisi Kapsamında Metrum Ensemble Trio+ Konserine Ev Sahipliği Yapıyor
Pera Müzesi, Hesaplar ve Tesadüfler sergisi kapsamında Metrum Ensemble Trio+ konserine ev sahipliği yapıyor. Klasik ve çağdaş eserleri özgün bir yaklaşımla yorumlayan topluluk, müziğin de tıpkı görsel sanatlar gibi hem yapılandırılmış hem de rastlantısal unsurlar barındırdığını vurguluyor. Bu özel performansta, sergide eserleri bulunan sanatçı Gizella Rákóczy’nin kızı, flütist Anna Rákóczy de sahnede yer alıyor.
Suna’nın Kızları’ndan “Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı” Sempozyumu
Suna’nın Kızları, çocuklar için daha güvenli ve destekleyici şehirler oluşturma amacıyla “Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı” sempozyumunu düzenledi. Akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum temsilcileri, çocuk merkezli ekosistemlerin nasıl geliştirilebileceğini ve mevcut verilerin politika üretimindeki rolünü tartıştı.